Mednarodni festival animiranega filma Animator

Najboljše s festivala Animator 2020/21(Póznanj, Poljska): Mnoga vesolja vsakdanjega življenja

Petek, 1. 10. 2021 / 11.00 / Vetrinjski dvor, velika dvorana

 
 

Mednarodni festival animiranega filma ANIMATOR je največji poljski festival animiranega filma. Prva edicija se je odvila leta 2008 in proslavila 60 let poljske animacije. Na vsaki ediciji je predvajanih več kot 300 animacij iz celega sveta, vključujoč retrospektive, preglede, premiere ali le redko videne umetnine pionirk_jev animacije. Festival je gostil mnoge znamenite animatorke_je kot so:Mariola Brillowska, Andrzej Chrzanowski, John R. Dilworth, David Ehrlich, Eric Goldberg, Yoram Gross, Emily Hubley, Igor Kovalyov, Bady Minck, Michel Ocelot,  Quay Brothers, Bill Plympton, Gerald Potterton, Zbigniew Rybczyński in Raoul Servais ter velikane poljske animacije: Witold Giersz, Jerzy Kucia, Mariusz Wilczyński, Piotr Dumała, Kazimierz Urbański. ANIMATOR redno obiščejo predstavnice_ki poljskih animacijskih studijev in filmskih inštitucij, zgodivnarke_ki aniamcije in predstavnice_ki drugih festivalov iz Poljske in tujine.

Trajanje projekcije: 68'

Vezi/ Ties / Uzi 

Dina Velikovskaya (SMPL)
2019, GER, 7’35”

Med starši in otrokom je močna povezava. Mlada ženska zapusti starševski dom, da bi videla svet. Toda svet njenih staršev je z njo tako tesno povezan, da ga z odhodom ogrozi. Izkaže se, da je ta povezava lahko tudi destruktivna.

 

Princ v slaščičarni / Prince in the Pastry Shop / Książę w cukierni

Katarzyna Agopsowicz (EGoFILM)
2020, POL, 16'

Film prikazuje navidezno šaljivo zgodbo o sreči. Sreča pa prinaša same težave, pravi Ne tako mali princ in poskrbi, da se primeri teh težav še pomnožijo.

 

Tihe zgodbe / Silent Tales / Storie Zitte

Simone Angelini 
2020, ITA, 4'35"

Serija kratkih in razpoloženjskih gibalnih stripov, po katerih boste ostali skrivnostno nasmejani. In mačka, vesoljec, tiranozaver ter moški, ki spi. 

 

Če vas prične grabiti panika, pritisnite ta gumb / Push This Button, if You Begin to Panic

Gabriel Böhmer (Rational Vagabund Films)
2020, UK, 13'

Bartholomew Whisper je šel danes k zdravniku. Tam je srečal bolnišnične administratorje, navdušene nad eksperimentalnimi operacijami, ter osamljene stroje za magnetno resonanco.

 

Pet minut starejša / Five Minutes Older / Pięć minut starsza

Sara Szymańska (PWSFTviT)
2020, POL, 5'57"

Dvojčici se na lenoben poletni večer odpravita na izlet k jezeru. Tako sta povezani, da ni jasno, kje se ena konča in druga začne. 

 

Prazna soba / Empty Room

Jakub Baniak 
2020, POL, 15'30"

Film raziskuje človekov odnos do okolja in prikazuje iluzorno naravo svobode ter posledice naših izbir. 

 

Nekaj v spomin / Something to Remember / Något att minnas

Niki Lindroth von Bahr (Malade, Sveriges Television)
2019, SWE, 5’00”

Uspavanka pred katastrofo. Goloba obiščeta živalski vrt brez živali, polž pri zdravniku meri svoj krvni tlak, v laboratoriju Evropske organizacije za jedrske raziskave je šlo nekaj hudo narobe. Šest trenutkov naše dobe, spominov na svet, ki ga puščamo za sabo.

Kaja Fiedler