Animirane svetovne mitologije 1

Thursday, 30. 9. 2021 / 11.00 / Maribor Puppet Theatre


6+, 57’

Dogodek nastal v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije.

7 na en mah / 7 at Once

Saša Dobrila
1952, Yugoslavia (Slovenia), 11’

Iznajdljivi krojaček nekega dne ubije sedem muh na en mah. Novica o njegovem »podvigu« se kot blisk razširi po vsem kraljestvu in krojaček se mora postaviti po robu velikanu, ki nadleguje mesto in njegove prebivalce.

Sedem na en mah, 1952, producent Triglav film Ljubljana, scenarist, režiser, animator Saša Dobrila Gradivo hrani: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, SI AS 1086 Zbirka filmov.

 

For the Love of a Cat / Za mačkino ljubezen

ekipa mladih animatorjev iz 7. razreda (Ecole Mondiale World School and Toon Club)
2012, India, 3’50’’

Film prikazuje zgodbo o slikarju in njegovi edini družini in prijateljici Tari, njegovi hišni mački. Neke hladne zime slikarju svojih slik ne uspe prodati revnim vaščanom in kmalu mu zmanjka denarja in hrane. Duhovniki iz Budovega templja mu ponudijo donosen projekt – ustvaril naj bi portret Bude, obkroženega z vsemi bitji sveta, razen mačke. Buda namreč ni maral mačk.

Zgodba je prirejena po knjigi Rosalind Wilson »For the Love of a Cat«.

 

Tisti, ki je ukrotil oblake / The one who tamed clouds / Celui qui domptait les nuages

Nicolas Bianco-Levrin & Julie Rembauville (Prototypes Productions)
2015, FRA, 4’30’’

Na vrhu kanjona stari Indijanec Leteča senca uči mladega Nayatija starodavne umetnosti dimnih signalov. To je trk dveh nasprotnih likov. Dečkova hiperaktivnost vznemiri mir starega šamana, ki se mora kmalu spoprijeti z nastalo katastrofo.

 

The Other Way Wolf / ВОЛК НАОБОРОТ / Na glavo obrnjen volk

Ira Elshansky (Diversity Studio)
2020, Russia, 11’

 Risana serija združuje tri pravljice, v katerih je volk protijunak – Rdeča kapica, Volk in sedem kozličkov ter Trije prašički. Vse so prenesene v novo resničnost, saj v njih najdemo veganskega volka, ogledala za pametne telefone in čaroben internetni gozd. Eden od likov je kozliček Finik s posebnostmi v razvoju in glasbenim talentom. Volk postane njegov učitelj.

 

The Princess ball / Le Bal des princesses / Princesin ples

Nicolas Bianco-Levrin & Julie Rembauville (Prototypes Productions)
2018, FRA, 2’45’’ 

Vila Babette je končno povabljena na zelo cenjen Princesin ples, a za vstop ne potrebuje le vabila, potrebuje tudi princa ali viteza. Babette teče v gozd poiskat krastačo, ki bi jo lahko spremenila vanj.

 

Martin Krpan

Nejc Saje (Strup produkcija)
2017, SLO, 24’ 

V času Avstro-Ogrske živi na Vrhu pri Sveti Trojici silno močen človek, Martin Krpan po imenu. Na svoji kobilici tovori iz Trsta proti notranjosti angleško sol, kar je prepovedano, zato so mu cesarski mejači ves čas na sledi. Ko Dunaj napade strašni Brdavs, pokliče cesar Krpana na pomoč. Na dvoru se Krpan zameri cesarici, ker poseka njeno najljubšo lipo ter iz nje naredi kij za boj proti Brdavsu. V strašnem boju Krpan premaga Brdavsa in s tem odreši cesarstvo. Zaplete pa se pri plačilu, saj mu Cesarica lipe še vedno ni odpustila …

Kaja Fiedler