Ostrenje pogleda na StopTriku

 
stoptrik21_ostrenje_1920 × 1080px.jpg
 
 

Stik s filmom pripomore k oblikovanju estetske občutljivosti in krepi mladostnikovo medijsko pismenost. Film mladim omogoča, da se identificirajo z raznovrstnimi izkušnjami in srečajo z različnimi pogledi na svet. Predvsem pa film vzdrami domišljijo, čustva, umetniško in znanstveno ustvarjalnost ter spodbudi kritično razmišljanje in vrednotenje. 

Na festivalskih prizoriščih se bo tokrat v okviru delavnice Ostrenje pogleda praznovalo stop animacijo svetovnega kova. Ob izbranih filmskih sklopih, v sproščenem festivalskem vzdušju se bo o videnem razpravljalo, premišljevalo animacijo kot orožje in misli s pomočjo mentorjev zaokroževalo v besedila. Ta se bodo sproti objavljala na festivalski spletni strani in na www.e-kino.si. 

Ostrenje pogleda je filmsko - vzgojni in ustvarjalni program za mlade, ki ga organizira Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, vodila pa ga bosta dr. Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO! in Kristian Božak Kavčič.


Dr. Maja Krajnc (1982) je doktorirala iz Medijskih študijev na ISH. Od leta 2007 je (ustanovitvena) članica uredniškega odbora revije KINO!, od leta 2011 pa odgovorna urednica revije za film in filmsko KINO! ter predsednica Društva za širjenje filmske kulture KINO!. Na področju avdio-vizualne umetnosti deluje kot avtorica in urednica publikacij (Razpad Jugoslavije na filmu Pavla Levija, Film proti spektaklu Jean-Louisa Comollija, Vzgoja za film Alaina Bergalaja, Camera politica Emmanuela Barota, zbornik Jesenske šole 2016: Vidiki postjugoslovanskega filma). Kot redna zunanja sodelavka Slovenske kinoteke koordinira, pripravlja in izvaja pedagoški program Kino-katedra za osnovnošolce in srednješolce; je avtorica izobraževalnega priročnika za učitelje Osnove filmske ustvarjalnosti. Je koordinatorica in izvajalka projekta Razumevanje filma. Pod okriljem Društva KINO! izvaja izobraževalni program za mlade Ostrenje pogleda ter sodeluje z mnogimi filmskimi ustanovami in festivali.

Kristian Božak Kavčič (roj. 1997) je diplomiral iz filmske in televizijske montaže, sedaj je na magistrskem študiju Filmske in televizijske študije na AGRFT. Leta 2016 se je začel udeleževati filmskokritiških delavnic OP in pod mentorstvom dr. Maje Krajnc spisal številne filmske tekste, v zadnjem letu deluje kot asistent na filmskokritiških delavnica ter piše za Kino! in Ekran.


Prijave pošljite v ostrenje.pogleda@e-kino.si do 22. 9. 2021.

Udeležba delavnice: 15 EUR.

Delavnica bo izpeljana v skladu z aktualnimi smernicami in priporočili NIJZ in odredbami Vlade RS, za udeležbo je potrebno izpolnjevati pogoj PCT. Maske v zaprtih prostorih so obvezne. V primeru zaostritve ukrepov zaradi Covid-19, si pridržujemo pravico do spremembe načina izvedbe oz. odpovedi.

 
Kaja Fiedler