SVETOVNA PREMIERA V MARIBORU

Film Miloša Tomića TA PRESNETA OČETOVA KAMERA!

Sobota, 2. 10. 2021 / 21.00 / Vetrinjski dvor, velika dvorana

 

Najnovejšo stop animacijo oziroma eksperimentalni film Miloša Tomića je navdihnilo delo priznanega fotografa in ene osrednjih osebnosti mariborskega kulturnega življenja Dragiše Modrinjaka (1935–2011). Film Ta presneta očetova kamera! je nastal v produkciji mariborskega filmskega društva Film Factory. Velika čast je, da StopTrik, festival stop animacije, ki izvira iz Maribora, gosti svetovno premiero tega edinstvenega dela, ki je tako globoko zakoreninjeno v vizualni kulturi našega mesta.

Ob tej posebni priložnosti bomo predstavili film in se pogovarjali z ustvarjalno ekipo. Spoznali bomo fotokolaž, tehniko izrezovanja, uporabljeno v filmu, si ogledali dodatno animirano gradivo in se pogovarjali o procesu produkcije.

Ta presneta očetova kamera!
Miloš Tomić (Film Factory)
2021, SLO, 6'40''


Nagajiv deček vztrajno, skoraj obupano in posledično nadležno išče pozornost očeta – fotografa. Samo soočenje z očetovim umetniškim kaosom ter njegovo že skoraj obsesivno fascinacijo nad fotografijo-življenjem pa navsezadnje postane ključni element utrjevanja vezi z očetom na poti dečkovega odraščanja. 

V zgodbi, ki prepleta risano ter stop animacijo v tehniki kolaža, si avtor za svoje inspiracijsko izhodišče izposodi fotografski arhiv slovenskega fotografa Dragiše Modrinjaka, hkrati pa črpa iz osebne izkušnje filmskega ustvarjalca – očeta.

 
Kaja Fiedler